Vitale start van je dag

Ervaringsgerichte training om te leren hoe je jouw dag optimaal kunt beginnen
Silhouetillustratie van een boom
Deze training staat in het teken van het vitaal en afgestemd starten van je dag. De ochtend is het moment van je dag om je dag vitaal en afgestemd te starten. Tijdens deze dag staan we stil bij verschillende aspecten van een vitale en afgestemde start van je dag.

Je leert o.a. een ochtendmeditatie waardoor je de dag niet alleen vanuit meer rust begint maar deze meditatie geeft je ook een energieke boost waar je de gehele dag veel profijt van hebt. Door de ochtendmeditatie te leren, de stilte op te zoeken in de ochtend, bereid je jezelf voor op een succesvollere dag vanuit afstemming.Als je meteen uit bed stapt en met je dag begint zodra de wekker gaat, duik je zo in de drukte van de dag in. Je wordt geleefd in plaats van te kiezen voor je eigen leven. Binnen no-time kijk je in je agenda en heb je de eerste appjes al beantwoord. Als je ‘s ochtends wakker wordt, ligt er nog een volle dag op je te wachten.

Omdat je nog niet helemaal ‘aan’ staat, is dit het juiste moment om te kiezen voor afstemming, gronding, neutraliteit en werken aan flexibiliteit van je lijf en kiezen van de juiste voeding. Tijdens deze ervaringsgerichte training ervaar je hoe het anders kan. Leren leven vanuit verbinding met jezelf.

"Een vitale start van je dag middels meditatie, adem, beweging en voeding"

Programma training
Na een introductie van de training en de doelstellingen vinden de volgende activiteiten plaats:
 • Starten vanuit intentie en verbinding
  We landen. We voelen hoe we eraan toe zijn en staan stil bij wat een ieder verwacht en verlangt van de dag.
  01
 • Leren gronden
  Tijdens dit onderdeel maken we kennis met gronden. Het laten zakken van je energie vanuit je hoofd, door je lijf, naar je basis. Je contactpunt met de aarde. Een staat van zijn waar je telkens naar terug kunt keren. Een staat van zijn waar kracht en afstemming aanwezig is.
  02
 • Werken aan flexibiliteit
  Tijdens dit onderdeel doen we een aantal fysieke oefeningen om meer in je lijf te komen en te werken aan flexibiliteit. Deze oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk.
  03
 • Ochtendmeditatie - deel 1
  Het eerste deel van de ochtendmeditatie wordt geleerd. Gronden, werken met energie, vanuit meditatie het reinigen van je innerlijke energiehuishouding.
  04
 • Ochtendmeditatie - deel 2
  In dit onderdeel maken we de ochtendmeditatie af. Je leert hoe je in een staat van neutraliteit kunt komen en hoe jouw energie kunt beschermen voor invloeden van buitenaf. Niet om geen emoties te voelen. Wel om de balast van situaties en mensen buiten je te houden.
  05
 • Energieke en vitale voeding
  Je ontbijt is een essentieel onderdeel van een vitale en energieke start van je dag. Tijdens dit onderdeel staan we stil bij de rol van voeding en leren de deelnemers hoe ze een vitaal en energiek ontbijt maken.
  06
 • Ademhalingstechnieken
  Om een ontspannen dag te hebben is je manier van ademen erg belangrijk. Tijdens dit onderdeel leer je verschillende ademhalingstechnieken voor verschillende doeleinden.
  06
 • Evaluatie, reflectie, verdieping
  Na 3 a 4 weken staat een dagdeel gepland om ervaringen te delen, vragen te stellen en het geleerde te verdiepen.
  07
Wat leer je zoal tijdens deze training?
Jezelf te voeden op alle niveaus: fysiek, mentaal, spiritueel, energetisch.
Je leert hoe je jouw innerlijke energiehuishouding kunt reinigen.
Je leert hoe je jezelf energetisch kunt beschermen.
Je leert hoe je in een staat van neutraliteit kunt komen.
Je leert verschillende oefeningen ter bevordering van je flexibiliteit.
Je leert hoe je jouw ademhaling kunt inzetten om bij jezelf te komen en te blijven.
Je leert hoe je je hoofd meer ‘uit’ kunt zetten.


Je krijgt een eerste ervaring wat gronden betekent en hoe dit voelt.
Je leert een ochtendmeditatie die zorgt voor een vitale en energieke start van je dag.
Je leert hoe, en welk, ontbijt kan bijdragen aan een vitale start.
Minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers


Groepsgrootte

Investering


Afhankelijke van groepsgrootte en opzet


Tijdsinvestering

Optie 1 - 1 dag, na 3 a 4 weken nog een dagdeel. Optie 2 - 3 dagdelen verdeeld meerdere wekenWaarom mediteren?
5 voordelen voor lichaam en geest

Wanneer het onderwerp meditatie aan bod komt zijn spiritualiteit of zweverigheid vaak snel gemaakte associaties. Maar niets is minder waar! Want hoewel meditatie van oorsprong zijn wortels (onder andere) in het boeddhisme heeft, is er ook enorm veel wetenschappelijke onderbouwing voor de gezondheidseffecten. We bespreken 5 belangrijke voordelen van mediteren.


1. Meditatie maakt je gelukkiger
Mensen die mediteren leiden over het algemeen een gelukkiger leven dan degenen die dat niet doen. Van meditatie is bekend dat het de stroom van constructieve gedachten en positieve emoties verbetert. Zelfs een korte meditatie van een paar minuten per dag kan al een groot verschil maken.

Wetenschappelijk bewijs ondersteunt deze bewering: er zijn uitgebreide studies uitgevoerd bij een groep boeddhistische monniken die aan het mediteren waren. De prefrontale cortex van de hersenen van de monniken (het deel dat geassocieerd wordt met geluk) bleek extra actief te zijn.

2. Meditatie beheerst angst, stress en neerslachtigheid
Verschillende studies hebben aangetoond dat meditatie fysiologische effecten heeft op de hersenen. Onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat het deel van de hersenen dat stress en angst reguleert, kleiner wordt wanneer je consequent mediteert. Door je te concentreren op het huidige moment, train je je geest om kalm te blijven, zelfs in stressvolle situaties. Daarnaast ervaren ze ook aanzienlijk minder angst of onzekerheid over de toekomst.

3. Van mediteren ga je beter slapen
Mediteren helpt je lichaam en geest te ontspannen, een groot voordeel wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Wanneer je niet kunt slapen dan kan deze ademoefening jou helpen snel in slaap te vallen:
 • Adem rustig, diep in en uit, probeer langer uit te ademen dan dat je inademt
 • Visualiseer dat je met iedere inademing kalmte en ontspanning inademt
 • Visualiseer dat je met iedere uitademing spanning, stress of gepieker uitademt

4. Het verlaagt je bloeddruk
Het is aangetoond dat mindfulness-meditatie de bloeddruk kan verlagen en een gezonde bloeddruk helpt behouden. Zo hadden patiënten die op meditatie gebaseerde oefeningen deden een aanzienlijk lagere bloeddruk dan die in de controlegroep. Experts zijn van mening dat meditatie de reactie van het lichaam op het stresshormoon cortisol vermindert, wat vergelijkbaar is met hoe bloeddrukverlagende medicijnen werken.

5. Verbetert concentratievermogen en aandacht
Meditatie is als gewichtheffen voor je concentratievermogen. Het vergroot de kracht en het uithoudingsvermogen van je aandacht. Uit onderzoek bleek dat mensen die naar een geleide meditatie luisterden, verbeterde aandacht ervoeren en hun taak met meer nauwkeurigheid voltooiden.
Een soortgelijke studie suggereert dat mensen die regelmatig mediteren beter presteren en een grotere aandachtsspanne hebben dan mensen zonder enige meditatie ervaring.

"Een training van verwondering over hoe het anders kan"Aanmelden